lørdag den 20. marts 2010

En lille orange løgn

Nu, jeg alligevel havde computeren fremme, ville jeg lige fortælle lidt om min yndlings-nyhedshistorie fra den forgangne uge. Det er en historie, der har været altdominerende i de hollandske medier de seneste dage, og har også fået nogen dækning i de amerikanske, og som følge heraf i en del forskellige medier rundt om i Europa - dog ikke i de danske, så vidt jeg har set det.

Midt i den store sundhedsdebat har den amerikanske kongres også haft tid til at holde en høring vedrørende, hvorvidt man skulle afskaffe den såkaldte ”don’t ask, don’t tell”-regel, der er et de facto-forbud mod homoseksuelle i det amerikanske militær. Under en af disse høringer fortalte den nu pensionerede top-marinegeneral John Sheehan, der stærkt advokerer for at opretholde reglen, en anekdote fra sin langvarige erfaring med krigssituationer og internationalt militærsamarbejde.

Sheehan fortalte, om den forfærdelige massakre ved Srebrenica unde krigen i Bosnien og om de udstationerede hollandske FN-troppers manglende evne og vilje til at sætte en stopper for de etniske udrensninger. Denne militære impotens, havde Sheehan fået af vide af førende hollandske militærfolk, var et direkte resultat af Hollands beslutning om at optage homoseksuelle mænd og kvinder i hæren og at lade disse deltage i missionen på Balkan.

Det var ikke en udtalelse, som nogen i det hollandske militær kunne genkende, at de nogensinde havde hverken sagt eller ment, så Gen. Sheehan blev derfor bedt om han nærmere kunne udpege sin efter sigende højtstående kilde. Generalen sagde derefter, han havde fået den indsigtsfulde udtalelse fra en vis Hankman Berman. Jo ikke umiddelbart noget synderligt hollandsk-klingende navn, og der er da heller ikke nogen med det navn ansat noget sted i de hollandske værn. Det tætteste, man kunne komme, var en topembedsmand i det hollandske forsvarsministerium ved navn Gen. Henk van der Breemen, der godt kunne huske at have mødt Gen. Sheehan en gang i 90’erne. Han benægter dog på det kraftigste, nogensinde a have sagt noget som helst i retning af de synspunkter han nu (måske) er blevet tillagt til en amerikansk kongreshøring.

Det ville nu også undre temmelig meget. De hollandske FN-soldaters manglende indgriben i Srebrenica-massakren er uden sammenligning den mest gennemanalyserede enkeltbegivenhed i nyere europæisk militær-historie. Og ingen af disse undersøgelser, eller nogen af de hundredvis af interviews, der er afholdt i forbindelse med dem, har givet nogen som helst indikation, af soldaternes seksuelle præferencer skule have noget som helst med sagen at gøre.

Ikke overraskede er en samlet hollandsk opinion blevet voldsomt ophidset over udtalelserne og sagen, og selv premierminister Pieter van den Balkenende og den øverste militære ledelse har omtalt den tidligere amerikanske topgeneral som ”skør”, ”løgnagtig” og ”forvrøvlet”.

Held og lykke med at få hollænderne med i jeres næste krig, yanks!

Yderligere information om historien kan findes i feks. de britiske aviser, som her The Times eller den engelsksprogede hollandske nyhedssite DutchNews

Ingen kommentarer:

Send en kommentar